PeacockAudio

High-End audio bekabeling

Audiogroep aanleg

Onder een audiogroep verstaan we een aparte stroomvoorziening (groep) vanuit de meterkast voor de apparatuur van de audioset. Een aparte audiogroep is het absolute fundament voor een serieuze audioset. De behaalde winst met een aparte audiogroep is dat de stroomvoorziening vrij is van storingen veroorzaakt door andere apparatuur die op dezelfde groep is aangesloten.
Beruchte ‘vervuilers’ van de nestspanning zijn koelkasten, magnetrons, dimmers en pc’s, maar ook TV decoders en modems. Door deze apparaten uit de audio stroomvoorziening te houden met een aparte audiogroep is deze bron van verstoring te elimineren. Omdat de audiogroep bekabeling is afgeschermd wordt deze ook niet beïnvloed door EMI (elektromagnetische interferentie) door GSM en andere hoogfrequente stoorstraling.
Het hoorbare resultaat met een goed opgezette audiogroep is veel meer rust, ruimtelijkheid en vooral meer muzikaliteit (meer natuurlijke klankkleuren) door de buitengesloten vervuiling van de netspanning.

De audiogroep bestaat uit een afgeschermde kabel vanuit de meterkast direct naar de audioset. In de meterkast is de afgeschermde kabel aangesloten op een aparte zekeringhouder met een keramische buiszekering en in de luisterruimte op een wandcontactdoos die speciaal ontworpen is voor audio toepassingen.
In sommige gevallen wordt de audiogroep bekabeling direct aangesloten op de verdeeldoos van de audioset.

Een aparte audiogroep is de beste investering: vanaf zo’n € 200,= voor een audiofiele zekeringhouder met keramische buiszekering, 10 meter afgeschermde Belden kabel en een Furutech wandcontactdoos.
Een veelvoud van dit bedrag investeren in betere apparatuur of audiobekabeling geeft minder rendement qua verbetering van het eindresultaat: een verbeterde muziekweergave.

In kort bestek de belangrijkste verschillen van een speciale audiogroep ten opzichte van een standaard stoomvoorziening:

Wie voor om een wandcontact doos kiest heeft maar één serieuze optie: Furutech!
De Furutech wandcontactdozen zijn op alle gebieden superieur aan de concutrentie. Alle Furutech wandcontactdozen hebben dezelfde primaire mechanische constructie: o.a. zwaar uitgevoerde schroefcontacten (voor probleemloos aansluiten van 3x 10mm2 kabel) en dubbele klemveren voor een muurvaste klemming van de netstekker.
De verschillen tussen de diverse uitvoeringen zitten in de contact plating (goud of rhodium op berrylium koper) en het materiaal dat is gebruikt voor de frontplaat. Dit laatste is een kwaliteitsbepalende factor ivm. de mate van trillingsbeheersing voortkomend uit de materiaalkeuze: gegoten aluminium of nano carbon bij het topmodel wandcontactdoos.
De standaard wandcontactdoos ‘model Praxis’ heeft steekaansluitingen voor de bekabeling die maar matig contact maken. Zij zijn niet geschikt voor niet-massieve aansluitkabels (zoals Belden en Pink Faun). Deze wandcontactdozen zijn prima geschikt voor een schemerlamp of stofzuiger maar voldoen niet voor hoogwaardige audio toepassingen.

De meeste Furutech wandcontactdozen zijn in principe inbouw modellen, maar bijpassende opbouwranden zijn ook leverbaar via Peacock Audio. Dit geldt zowel voor de enkele als de dubbele uitvoeringen van de wandcontactdozen.
Wie audiogroepmaterialen koopt bij Peacock Audio (alles is uit voorraad leverbaar) krijgt een passend advies voor de materiaalkeuze en een lijst met 10 aandachtspunten voor de installatie. Het aanleggen van een audiogroep vereist speciale aandacht van de installateur om een perfect eindresultaat te bereiken.